Белуга - Коя е белугата и как живее


БЕЛУГА

НАУЧНА КЛАСИФИКАЦИЯ

царство

:

Анималия

Филм

:

Хордата

Подфилум

:

Гръбначни

Клас

:

Бозайници

Поръчка

:

Китови

Подряд

:

Одонтоцети

Семейство

:

Monodontidae

Подсемейство

:

Cervinae

Мил

:

Делфинаптер

Видове

:

Delphinapterus leucas

Често срещано име

: белуга, морска канарче, бял кит

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

  • Височина: 3 - 7 m
  • Тегло: женски 1350 кг - мъжки 1500 кг
  • Продължителност на живота: 30 - 40 години
  • Полова зрялост: женски 4/7 години - мъжки 7/9 години

ХАБИТАТ И ГЕОГРАФСКО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ

Белуга, научно име Delphinapterus leucas е одонтоцетови китоподобни от семейството Monodontidae който живее в арктическите и субарктичните води по бреговете на Канада, Аляска, Гренландия, Норвегия и Съветския съюз, както и в устието на река Сейнт Лорънс (най-големият речен път в света, който пресича Квебек и главният емисар на Великите езера, най-голямото пространство на сладка вода в света).

Местообитанието на белугата е представено от крайбрежните райони, от не твърде дълбокото дъно, от устията на големи реки, където водите не са много солени и не са много дълбоки, представляващи безопасно убежище от хищници и райони, богати на храна, подходяща за раждане, кърмене и растеж на деца.

ФИЗИЧНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ

Белугите са бозайници, които имат сексуален диморфизъм, тъй като мъжът винаги е по-голям от женската и сред всички китоподобни те са единствените, които имат 50% от теглото си, съставено от мазнини (средно 20%).

Те имат заострено тяло в краищата с малка глава и не особено голяма опашка. Главата на белугата има характерна форма, с много високо и изпъкнало чело с ехолокализатора в центъра (същия механизъм на сонара, който използва отражението на звуковите вълни). Той е в състояние да промени формата на главата просто чрез издухване на въздух. Той няма голям набор от зъби, а само 8-10 зъба от всяка страна на челюстта, които се използват за хващане на плячка, а не за дъвчене.

Той е близък роднина на нарвала, принадлежащ към едно и също семейство, но от който се различава поради факта, че главата и шията му са много подвижни (той няма прешлените на врата, слети заедно), повече от всеки друг китоподобни, което му позволява, когато излезе от водата, да се огледа, движейки главата си във всички посоки, почти наподобяващо перископ.

Гръбната перка отсъства и по гърба има само малък хребет. Тази функция е важна, тъй като позволява на белугата да може да плува под леда без никакви проблеми, без евентуална гръбна перка, създаваща проблеми. Гръдните перки имат определена форма и се вкарват в тялото, за да осигурят достатъчно свобода на движение.

Характерното е неговият бял цвят (уникален сред делфините), дори ако при раждането е черен или тъмнокафяв. Типичният цвят ще бъде придобит в рамките на пет години.

Средната им скорост е от 9 до 10 км / ч и те са способни да се гмуркат на огромни дълбочини, но обикновено прекарват времето си на повърхността.

ХАРАКТЕР, ПОВЕДЕНИЕ И СОЦИАЛЕН ЖИВОТ

Белугата е социално животно, което живее в стада от хиляди индивиди.

Те са много игриви и любопитни животни, които се забавляват с каквото им попадне: парче дърво, растение и т.н.

Тъй като те живеят в арктическите райони, за да дишат, в леда се създават дупки, които се използват точно за извеждане на главата да диша.

През летните месеци голям брой белуги се събират в устията или във всеки случай, когато морското дъно е ниско и богато на чакъл, където те се търкат, за да елиминират старата, изсъхнала и пожълтяла кожа от предходната година и по този начин се връщат към бялата и лъскава кожа.

КОМУНИКАЦИЯ И ПЕРЦЕПЦИЯ

Това е животно, което издава многобройни високочестотни звуци, в резултат на неговите вокализации са толкова силни, че изглеждат като звук на птици.

Те са животни, които също много използват езика на тялото, като движат зъбите си или се плискат във вода.

ХРАНИТЕЛНИ НАВИЦИ

Диетата на белугата се състои от различни сортове риби: сьомга, треска, но също и безгръбначни като раци, скариди, миди, червеи, октопод, калмари и др.

Тъй като нямат развит набор от зъби, те също използват смучене, за да хванат плячка, за да ги хванат в устата си и след това да ги погълнат цели. Следователно плячката не може да бъде твърде голяма, в противен случай биха рискували да се задушат.

РАЗМНОЖЕНИЕ И РАСТЕЖ НА МАЛКИТЕ

Начинът на размножаване не е добре проучен. Чифтосването се осъществява към края на февруари - април и има цял ритуал, по време на който мъжките, за да привлекат женските, издават всякакви звуци, движейки се по нереден начин във водата. Когато една жена избере мъжкия да се чифтосва, тя се позиционира под корема му и те плуват заедно в един глас (виж видеото по-долу).

Бременността на белугата продължава около 14 месеца, след което се ражда кученце с тъмен цвят, което веднага може да плува (вижте видеото по-долу).

Женската има специални мускули в млечната жлеза, които позволяват на млякото да се пръска директно в устата на бебето (вижте видеото по-долу).

Кърми се до около 1,5 - 2 г. Връзката, която се установява между майката и детето е много силна, така че кученцето на практика плува привързано към майката.

Половата зрялост при жените се достига на 4 до 7 години, докато при мъжете на 7 - 9 години.

Интервалът между едно и друго раждане е 2 - 3 години.

ПРЕДАВАНЕ

Основните хищници на белугата са китовете убийци и полярните мечки. Полярните мечки атакуват белуги по същия начин, по който нападат тюлените: като дебнат дупките, издълбани в леда, които тези животни трябва да дишат.

По едно време тези животни също са били ловувани от човек, за да се получи месо, но преди всичко мазнини.

СЪСТОЯНИЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО

Белугата е класифицирана в Червения списък на IUNC (2009.1) като критично застрашени животни от природата, КРИТИЧНО ЗАСТРАНЕН (CR). Установено е, че популацията на този китообразен се намалява до няколкостотин екземпляра с много ниска раждаемост (изчислено е, че популацията е намаляла със 75% през последните 26 години).

Не се знае много за живота на белугата и този факт е допълнителен недостатък, който пречи на опипването да предприеме мерки, за да не се изгаси този вид. Основната известна причина е ловът, който през годините е причинил сериозно намаляване на популацията. Но в продължение на много години тази заплаха е предотвратена, така че учените не разбират защо популацията на този китоподобен продължава да намалява.

СОЦИАЛНО, ИКОНОМИЧЕСКО И ЕКОСИСТЕМНО ЗНАЧЕНИЕ

Като се има предвид фактът, че белугата е животно, което яде огромни количества риба там, където живее (също и защото не се движи самостоятелно, а в многобройни стада), тя се счита отрицателно от рибарите, с които няма добри отношения.

Това е много послушно и интелигентно животно и е обичайно да го виждате във водни паркове, където е истинска атракция (вижте видеоклипа по-горе).

Любопитство "

The Delphinapterus leucas е известен с няколко имена:белуга което произлиза от руски byelukha което означава „бял, морски канарче“, наречен така от старите китоловци поради факта, че издава много обширна поредица свирки, писъци и писъци, които приличат на птица, „бял ​​кит“ заради откровения си цвят.

Някои учени наричат ​​този кит белуха за да го разграничим от есетратабелуга, рибата, от която се добива хайвер.


Видео: BUL BULE KEBLEYI TAHIRIN DEFNI


Предишна Статия

Информация за Gasteria: Съвети за отглеждане на сукуленти на Gasteria

Следваща Статия

Производство на мед