Tyto alba - Бухал сова


ГРЪБ


Бухалът, невероятна и красива граблива птица, за съжаление твърде често жертва на популярни вярвания, които я предпазват от нещастие.

НАУЧНА КЛАСИФИКАЦИЯ

царство

:

Анималия

Филм

:

Хордата

Подфилум

:

Гръбначни

Клас

:

Авес

Поръчка

:

Strigiformes

Семейство

:

Tytonidae

Подсемейство

:

Титонини

Мил

:

Тито

Видове

:

Tyto alba

Подвид

:

Tyto alba affinis

Подвид

:

T. alba alba

Подвид

:

T. alba bargei

Подвид

:

T. alba bondi

Подвид

:

Tyto alba contempta

Подвид

:

T. alba crassirostris

Подвид

:

T. alba delicatula

Подвид

:

Tyto alba deroepstorffi

Подвид

:

T. alba отклонява

Подвид

:

T. alba erlangeri

Подвид

:

Tyto alba ernesti

Подвид

:

T. alba furcata

Подвид

:

Tyto alba gracilirostris

Подвид

:

T. alba guatemalae

Подвид

:

T. alba guttata

Подвид

:

T. alba hellmayri

Подвид

:

Хиперметра на T. alba

Подвид

:

T. alba insularis

Подвид

:

T. alba javanica

Подвид

:

T. alba lucayana

Подвид

:

T. alba meeki

Подвид

:

Tyto alba nigrescens

Подвид

:

T. alba niveicauda

Подвид

:

T. alba poensis

Подвид

:

T. alba pratincola

Подвид

:

T. alba punctatissima

Подвид

:

Tyto alba schmitzi

Подвид

:

T. alba stertens

Подвид

:

T. alba subandeana

Подвид

:

T. alba sumbaensis

Подвид

:

Tyto alba thomensis

Подвид

:

Tyto alba tuidara

Често срещано име

: бухал сова

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

  • Височина: 32 - 40 см
  • Размах на крилата: 105 - 110 см
  • Тегло: 430 - 620 гр
  • Продължителност на живота: 1,8 - 2 години в дивата природа (17 години в плен)
  • Полова зрялост: 1 година

ХАБИТАТ И ГЕОГРАФСКО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ

Бухалът, научно наименование Tyto alba принадлежи към великия ред на струновидните, който включва нощните грабливи птици, където също намираме, например бухала и бухала, и е единственият представител на семейството Tytonidae в Европа.

Това е птица, която се среща на всички континенти, с изключение на Антарктида и във всяка среда, от градски до селски местообитания. Обикновено не живее на високи географски ширини и предпочита открита среда и изисква кухини, където да гнездят, като кухи дървета, пукнатини в скалите, но също така и житни складове, руини, артефакти и др.

В Италия бухалът присъства почти навсякъде, включително няколко малки острова, с изключение на алпийските райони.

Видът Tyto alba включва много подвидове, включително Tyto albaernesti който се среща в Сардиния и Корсика, който има по-бледи и по-малки индивиди.

ФИЗИЧНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ

Бухалът е средно голяма птица сред нощните грабливи птици и има сексуален морфизъм, тъй като женските са малко по-големи от мъжките и също се различават по цвета на оперението, тъй като гърдите обикновено са бели на цвят, но при женските също остава изпъстрено от черни точки; гърбът има тухлен цвят с разпръснати петна по перата и цялото нещо придава на бухала много елегантен и официален вид.

Има дълги крака с тарси и слабо пернати пръсти със извити нокти. Пръстите са разположени по такъв начин, че да имат два отпред и два отзад (например орелът има един пръст отпред и три пръста отзад), а един от задните пръсти има способността да се върти, ако е необходимо, например за по-добро хванете пред.

Те имат много голяма и закръглена глава, лишена от ушни кичури (това, което откриваме при бухала), светлокафяв на цвят със сърцевиден, бял цвят на лицето, диск и две големи тъмни очи и със светъл цветен клюн.

Бухалите имат много остро зрение както през деня, така и през нощта с полезрение от 110 ° с бинокулярно зрение, което се преодолява благодарение на способността да се завърти главата до 270 °.

Те имат ушни кухини, разположени асиметрично и много големи, което им позволява да локализират по-добре звуците, генерирани от плячка, с наистина изненадваща способност да оценяват движенията на плячката. Ушите на бухала са много чувствителни и могат да бъдат затворени с малки клапи, ако шумът е твърде силен.

Те имат способността да летят безшумно благодарение на особената конформация на летните пера (те са перата, отговорни за полета).

Бухалът има много кратък живот (максимум 1,6 - 2 години), обикновено повечето преживяват само един размножителен сезон, тъй като смъртността може да достигне до 75% през първата година от живота.

ХАРАКТЕР, ПОВЕДЕНИЕ И СОЦИАЛЕН ЖИВОТ

Бухалът е самотно животно или най-много живее по двойки.

Това е нощна граблива птица, за която животът й протича през нощта, докато през деня остава скрит в приюти като кухини на дървета, скални кухини, плевни, камбанарии или други изкуствени конструкции. Само ако нощният лов не е бил успешен, можете да го видите да лети денем в търсене на храна.


СЕРИЯ ФОТОГРАФИ, РИСУНКА НА БАЛАЖА

Те са заседнали животни и едва ли са прелетни.

КОМУНИКАЦИЯ И ПЕРЦЕПЦИЯ

Бухалът е животно, което комуникира както с тялото, така и с вокализации.

Поведението, когато се чувства в опасност, е характерно: той разперва криле и се покланя така, че да покаже гръб на натрапника, като маха с глава напред-назад. Тази мимикрия е придружена от силни свирки и звуци. Ако това поведение не обезсърчи натрапника, тогава бухалът се хвърля на земята и / или удря с лапи.

Пеенето е много специфично и обикновено се характеризира с почти удушен вик, много груб и не много мощен, тъй като не се чува от разстояние.

Звуците, които издава, могат да изразят дискомфорт, търсене на партньор, опасност, повикване на помощ и т.н. (отстрани представяме три видеоклипа, показващи различни звуци, издавани от възрастни сови и пилета).

Забелязано е, че когато са в плен, те излъчват много по-малко вокализации.

Бухалите имат изключителната способност да намират плячка, дори когато са неподвижни и скрити в растителността, благодарение на особено чувствителния си слух, който е способен да възприема и най-малките движения.

Те имат страхотна гледка дори в тъмното.

ХРАНИТЕЛНИ НАВИЦИ

Бухалът е стенофажен нощен хищник, което означава, че се храни предимно с микробозайници като мишки, полевки, земнокопи, зайци, зайци, но също и малки птици, жаби, гущери, насекоми.

Ловът започва след залез слънце въз основа на много остро зрение, но когато тъмнината е много интензивна, тогава той използва звука, за да намери плячката.

Подобно на всички струновидни, той има навика да отслабва топчета (пачки) от части от животни, които не са били усвоени, като пера, коса, кости. Следователно купища от тези топчета се намират близо до местата, където се е хранила или близо до гнездото, и са от съществено значение за разбирането на хранителните навици на тази птица, но също така и за разбирането на преобладаващата екосистема в даден район, като се има предвид фактът, че те са заседнали животни и следователно ловуват в района, където се намират пачките.

РАЗМНОЖЕНИЕ И РАСТЕЖ НА МАЛКИТЕ

Бухалът е преобладаващо моногамен вид (въпреки че има случаи на полигамия). След като се създаде двойка, те остават заедно за цял живот.

Ухажващият полет се състои от поредица от завъртания във въздуха, придружени от остри вокализации: обикновено мъжкият гони женската, която също издава високи звуци.

Бухалът се чифтосва по всяко време на годината и обикновено веднъж годишно. Ако има голямо изобилие от храна, тя може да се чифтосва и след това да се идентифицира дори няколко пъти в годината. По принцип половата зрялост се постига както при мъжа, така и при жената на едногодишна възраст и предвид факта, че те имат кратък живот (1,8 - 2 години), те често се чифтосват веднъж или само два пъти в живота си.

Обикновено бухалите предпочитат да обновяват стари гнезда, вместо да строят нови. Те обикновено гнездят в синантропни ситуации, тоест в райони, модифицирани от човека, като вътрешните и крайбрежните зони на градските центрове, например в стари високи сгради, ферми, хамбари, руини и различни артефакти.

Снасят се от 2 до 18 яйца (средно 4-7) на разстояние 2-3 дни. Яйцата се излюпват за около 30 - 34 дни, след което пилетата се раждат и ще бъдат хранени от женската за около 25 дни след излюпването.

По време на периода на излюпване на яйцата мъжкият носи храната на женската, както и през 25-те дни след излюпването, мъжкият винаги осигурява храна за цялото семейство, дори само женската да храни малкото такива чрез намаляване на храната на малки парченца. Женската също изяжда изпражненията на малките през първите няколко седмици, за да почисти гнездото.

Пилетата напускат гнездото, за да извършат първия полет след 50 - 70 дни от отварянето, но се връщат през нощта за около два месеца. След което завинаги напускат гнездото.

ПРЕДАВАНЕ

Бухалът има малко хищници. Понякога пилетата могат да бъдат убити от рокли, змии и дори бухал. По-малките култивирани подвидове са плячка от беркут, мишелов, сапсан, бухал и други.

СЪСТОЯНИЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО

Бухалът е класифициран в Червения списък на IUNC (2009.2) сред животни с минимален риск от изчезване в дивата природа НАЙ-МАЛКО ОТНОСЕНИЕ (LC) като се има предвид голямата му дифузия и факта, че като цяло нейното население изглежда стабилно.

СОЦИАЛНО, ИКОНОМИЧЕСКО И ЕКОСИСТЕМНО ЗНАЧЕНИЕ

Няма отрицателно въздействие на бухала върху хората, докато той има повече от положителен ефект върху популациите на гризачи и следователно представлява предимство за земеделието и човешкия живот като цяло.

Любопитство "

Бухалът е класифициран за първи път през 1769 г. от Джовани Скополи, италиански натуралист.

В Италия това е птица, защитена от закона, но за съжаление в много райони има поверие, че притежаването му на покрива на къщата на човек е индикация за нещастие, така че се гони и убива заедно с другите нощни грабливи птици.


Бухал сова

The плевел сова (Tyto alba) е най-широко разпространеният вид бухал в света и един от най-разпространените от всички видове птици. Известен е още като обикновена бухал сова, за да се разграничи от останалите видове от нейното семейство, Tytonidae, които образуват една от двете основни линии на живи сови, а другата са типичните сови (Strigidae). Бухалът се среща почти навсякъде по света, с изключение на полярните и пустинните райони, Азия на север от Хималаите, по-голямата част от Индонезия и някои тихоокеански острови. [2]

Strix alba Скополи, 1769
Strix pratincola Бонапарт, 1838
Tyto delicatula Гулд, 1837 г.

Филогенетичните доказателства показват, че има най-малко три основни линии на сова, една в Европа, Западна Азия и Африка, една в Югоизточна Азия и Австралия и една в Америка, както и някои силно различаващи се таксони на островите. Съответно някои власти разделят групата на западната сова за групата в Европа, Западна Азия и Африка, източната сова за групата в Югоизточна Азия и Австралазия и американската сова на групата в Америка. Някои таксономични власти допълнително разделят групата, като разпознават до пет вида и трябва да се направят допълнителни изследвания, за да се изясни позицията. Съществуват значителни разлики между размерите и цвета на приблизително 28 подвида, но повечето са с дължина между 33 и 39 см (13 и 15 инча), с размах на крилата от 80 до 95 см (31 до 37 инча). Оперението на главата и гърба е на петна от сиво или кафяво, долната част варира от бяло до кафяво и понякога е изпъстрена с тъмни маркировки. Лицето е с характерна сърцевидна форма и е бяло при повечето подвидове. Тази бухал не шуми, а издава зловещ, изтеглен писък.

Бухалът е нощен през по-голямата част от ареала си, но във Великобритания и някои тихоокеански острови също ловува през деня. Бухалите са специализирани в лов на животни на земята и почти цялата им храна се състои от малки бозайници, които намират по звук, слухът им е много остър. Те обикновено се чифтосват за цял живот, освен ако някой от двойката не бъде убит, когато може да се образува нова връзка на двойка. Размножаването се извършва в различни периоди от годината в зависимост от местността, със съединител, средно около четири яйца, положен в гнездо в кухо дърво, стара сграда или пукнатина в скала. Женската прави цялата инкубация и тя и младите пилета разчитат на мъжа за храна. Когато голям брой дребна плячка е лесно достъпен, популациите от сови могат да се разрастват бързо и в световен мащаб птицата се счита за най-малко опасението за опазване. Някои подвидове с ограничен обхват са по-застрашени.


Тито алба [алба] (= Tyto alba alba) (Скополи, 1769)

  • сводка
  • система таксонов
  • синоними
  • карта
  • eBird
  • Уикипедия
  • NatureServe
  • ТО Е
  • Flickr
  • Аудио
  • Други връзки

Отряд:
Strigiformes
Семейство:
Tytonidae
Род:
Тито

Научен:
Tyto alba alba

цитиране:
(Скополи, 1769)

Справка:
SmellIHist.-Nat. стр.21

Протоним:
Strix alba

Идентификатор на Avibase:
03A2C37FB9EC5272

Таксономичен сериен номер:
TSN: 177853

  • Tyto alba alba: Запад и Европа с Канарски острови и Северна Африка
  • Tyto alba guttata: Централна Европа на изток до европейски СССР и ne Гърция
  • Tyto alba ernesti: Корсика и Сардиния
  • Tyto alba erlangeri: Крит и Кипър за превключване на Иран, Негипет и Арабски полуостров
  • Tyto alba [афинис или хиперметра]: Субсахарска Африка, Занзибар, Пемба, Мадагаскар, Коморски острови
  • Tyto alba schmitzi: Мадейра и Порто Санто I.
  • Tyto alba gracilirostris: E Канарски острови (Фуертевентура, Лансароте и Алегранца)
  • Tyto alba poensis: Bioko (Гвинейски залив)
  • Tyto alba stertens: Индийски субконтинент до Шри Ланка, Швейцария и Тайланд
  • Показать больше.

Источники, признающие този таксон

Таксономични концепции на Avibase (текущи):
Бухал сова [евразийски] (Tyto alba [алба])
Таксономични концепции на Avibase v. 01 (август 2013 г.):
Бухал сова [евразийски] (Tyto alba [алба])
Таксономични концепции на Avibase v. 02 (май 2014 г.):
Бухал сова [евразийски] (Tyto alba [алба])
Таксономични концепции на Avibase v. 03 (март 2015 г.):
Бухал сова [евразийски] (Tyto alba [алба])
Таксономични концепции на Avibase v. 04 (август 2016 г.):
Бухал сова [евразийски] (Tyto alba [алба])
Таксономични концепции на Avibase v. 05 (януари 2017 г.):
Бухал сова [евразийски] (Tyto alba [алба])
Таксономични концепции на Avibase v. 06 (февруари 2018):
Бухал сова [евразийски] (Tyto alba [алба])
Таксономични концепции на Avibase v. 07 (февруари 2020):
Бухал сова [евразийски] (Tyto alba [алба])
Таксономични концепции на Avibase v. 08 (февруари 2021):
Бухал сова [евразийски] (Tyto alba [алба])
eBird версия 1.50:
Бухал сова (евразийски) (Tyto alba [група алба]) [версия 1]
eBird версия 1.52:
Бухал сова (евразийски) (Tyto alba [група алба]) [версия 1]
eBird версия 1.53:
Бухал сова (евразийски) (Tyto alba [група алба]) [версия 1]
eBird версия 1.54:
Бухал сова (евразийски) (Tyto alba [група алба]) [версия 1]
eBird версия 1.55:
Бухал сова (евразийски) (Tyto alba [група алба]) [версия 1]
eBird версия 2015:
Бухал сова (евразийски) (Tyto alba [група алба]) [версия 1]
eBird версия 2016:
Бухал сова (евразийски) (Tyto alba [група алба]) [версия 1]
eBird версия 2017:
Бухал сова (евразийски) (Tyto alba [група алба]) [версия 1]
eBird версия 2018:
Бухал сова (евразийски) (Tyto alba [група алба]) [версия 1]
eBird версия 2019:
Бухал сова (евразийски) (Tyto alba [група алба]) [версия 1]

Таксономический статус:

Статус вида: група подвидове (понякога вид)

Този таксон е подвидом Tyto alba


Tyto alba

Обикновената кукумявка (Tyto alba Scopoli, 1769) е нощна граблива птица от семейство Tytonidae.

Систематика -
От систематична гледна точка той принадлежи към домейна Eukaryota, Animalia Kingdom, Phylum Chordata, Aves Class, Strigiformes Order, семейство Tytonidae и следователно към рода Tyto и към вида T. alba.

Географско разпространение и местообитание -
Бухалът е често срещана птица на всички континенти, с изключение на Антарктида.
Той е широко разпространен в Латинска Америка и Европа, с изключение на най-студената среда, като Алпите и Скандинавия. По-рядко се среща в Северна Америка и Канада и напълно липсва в Аляска. В Африка има много екземпляри от различни подвидове. Те присъстват и в Индокитай и Австралия.
Tyto alba е птица, чието типично местообитание е представено от зоните на открита природа и краищата на горите, където те често ловуват за храна.

Описание -
Бухалът се разпознава като с дължина между 34 и 40 см, с размах на крилата почти един метър. Теглото варира от около 200 грама за най-малкия подвид (като например на островите Галапагос) до над 500 грама като бухала в Северна Америка, докато европейските сови сови тежат от 300 грама (мъжки) до 400 грама (женски).
Характерно е неговият лицеви диск с форма на сърце и ушите без туфи. Горните части са светло-златисто на цвят с черно и бяло, докато долните части са бели или светлокафяви. Оперението обикновено е много ярко. Големият бял сърцевиден диск също е с бял цвят, докато очите са черни, а клюнът е бял и червеникав.
Има лек сексуален диморфизъм между мъжете и жените. При женските, обикновено по-големи, цветовете са по-тъмни.
Бухалът също може да бъде разпознат по своя люлеещ се полет, когато се приближава до ловните полета.

Биология -
Tyto alba е заседнала, гнездяща и частично прелетна птица.
Периодът на размножаване е от март до ноември, като обикновените периоди са между април и май, но понякога гнезди и през октомври и ноември. Гнезди в ниши, различни кухини, гнездови кутии и др. Следователно той не изгражда гнездо, а просто поставя яйцата си в защитено и добре скрито място.
Женската снася от 3 до 15 удължени, груби и непрозрачни бели яйца, които се излюпва в продължение на 32-34 дни (едно, понякога две пилки годишно). Мъжкият храни женската по време на излюпването и двамата след това се грижат за потомството. Потомството е nidicola и напуска гнездото след около 6 седмици, но остава наблизо за известно време. Има случаи, в които родителите продължават да хранят малките, уловени от мъжа, ако са изложени в открити клетки.
На свобода той може да живее над 21 години.

Екологична роля -
Бухалът е неподвижна птица в истинския смисъл на думата и обикновено дори не предприема кратки екскурзии. Тази птица няма естествени врагове и не се страхува от хората.
От нощните навици, при които пресича провинцията с вълнообразен, тих и лек полет, пасещ земята. Когато лети, издава дрезгав и неприятен вик.
Следователно бухалът е активен през нощта, а понякога и през деня, като ловува дребни бозайници и малки птици, по-специално се храни с мишки, плъхове, земнокопи, бенки, nfibis, влечуги и големи насекоми.
В градовете често улавя чучулигите, славеите, дроздовете и чинките, които се намират в окачените пред прозорците клетки.
Той поглъща цялата плячка, а костите и други несмилаеми части се отслабват под формата на малки сфероидни маси, наречени пачки.
Бухалът е защитен от закона, но за съжаление, на някои места, дори и днес, появата му на покривите на къщите се тълкува като индекс на гибел и смърт, предизвиквайки истински лов сред населението, който включва и много други нощни хищници.

Източници
- Уикипедия, безплатната енциклопедия.
- C. Battisti, D. Taffon, F. Giucca, 2008. Атлас на разплодните птици, Gangemi Editore, Рим.
- L. Svensson, K. Mullarney, D. Zetterstrom, 1999. Ръководство за птиците в Европа, Северна Африка и Близкия изток, издател Harper Collins, Великобритания.


Tyto alba - Бухал сова

Отряд:
Strigiformes
Семейство:
Tytonidae
Род:
Тито

Научен:
Tyto alba

цитиране:
(Скополи, 1769)

Справка:
SmellIHist.-Nat. стр.21

Протоним:
Strix alba

Идентификатор на Avibase:
96B91A6873827284

Таксономичен сериен номер:
TSN: 177851

  • Tyto alba alba: Запад и Европа с Канарски острови и Северна Африка
  • Tyto alba guttata: Централна Европа на изток до европейски СССР и ne Гърция
  • Tyto alba ernesti: Корсика и Сардиния
  • Tyto alba erlangeri: Крит и Кипър за превключване на Иран, Негипет и Арабски полуостров
  • Tyto alba [афинис или хиперметра]: Субсахарска Африка, Занзибар, Пемба, Мадагаскар, Коморски острови
  • Tyto alba schmitzi: Мадейра и Порто Санто I.
  • Tyto alba gracilirostris: E Канарски острови (Фуертевентура, Лансароте и Алегранца)
  • Tyto alba poensis: Bioko (Гвинейски залив)
  • Tyto alba stertens: Индийски субконтинент до Шри Ланка, Швейцария и Тайланд
  • Tyto alba thomensis: Сао Томе (Гвинейски залив)
  • Tyto alba furcata: Куба, Кайманови острови и Ямайка
  • Тито алба [пратинкола или лукаяна]: Южна Канада до Мексико, Бермудите, Бахамите и Испаньола
  • Tyto alba [гватемали или субандеана]: З Гватемала до Панама, Перлени острови и Колумбия
  • Tyto alba bondi: Острови на залива край н Хондурас (Роатан и Гуанаха)
  • Tyto alba hellmayri: Гвиани до n Бразилия, Маргарита И., Тринидад и Тобаго
  • Tyto alba niveicauda: Остров Пайн (извън Куба)
  • Tyto alba contempta: З Колумбия до Венецуела, Еквадор и Перу
  • Tyto alba [tuidara или zottae]: Бразилия от Амазонка до Огнена земя и остров Фолкланд.
  • Tyto alba bargei: Кюрасао
  • Tyto alba punctatissima: Галапагоски острови
  • Tyto alba insularis: Сейнт Винсент, Бекия, Юнион, Кариаку и Гренада
  • Tyto alba nigrescens: Доминика (Малки Антили)
  • Показать больше.

Источники, признающие този таксон

Таксономични концепции на Avibase (текущи):
Бухал сова (Tyto alba) [версия 1]
Таксономични концепции на Avibase v. 01 (август 2013 г.):
Бухал сова (Tyto alba)
Таксономични концепции на Avibase v. 02 (май 2014 г.):
Бухал сова (Tyto alba)
Таксономични концепции на Avibase v. 03 (март 2015 г.):
Бухал сова (Tyto alba) [версия 1]
Таксономични концепции на Avibase v. 04 (август 2016 г.):
Бухал сова (Tyto alba) [версия 1]
Таксономични концепции на Avibase v. 05 (януари 2017 г.):
Бухал сова (Tyto alba) [версия 1]
Таксономични концепции на Avibase v. 06 (февруари 2018):
Бухал сова (Tyto alba) [версия 1]
Таксономични концепции на Avibase v. 07 (февруари 2020):
Бухал сова (Tyto alba) [версия 1]
Таксономични концепции на Avibase v. 08 (февруари 2021):
Бухал сова (Tyto alba) [версия 1]

Таксономический статус:

Статус вида: пълни видове (понякога номинални подвидове)

Този таксон е подвидом Tyto [alba или javanica] (сенсу лато) някоими авторами

Добави в списъка възпроизведения:

Трябва да влезете в системата, за да видите информацията за визированията. Чтобы да се регистрирате на myAvibase натиснете тук.

Маркирайте таксони в контролен списък (показан в червено)

Други свързани понятия

Бурски: Nonnetjie-uil
Арабский: الهامة
Астурийски: Curuxa
Белорусский: Ципуха, Сіпуха
Болгарский: Забулена сова
бенгалски: লক্ষ্মী প্যাঁচা
Бретонский: Ar gaouenn wenn
Каталански: Baliba
Каталунски (балеарски): Baliba
Черногорски: kukuvija
Créole (френски): чаван
Чешки: Сова палена
Уельский: Тилуан уен
датски: Slørugle
Немски: Schleiereule
Гречески: Ανθρωποπούλλι
Гръцки (кипърски): Ανθρωποπούλλι
Английский: Бухал сова
Английски (Кения): Бухал сова
Есперанто: турстриго
Испански: Lechuza común
Испански (аржентински): Lechuza de campanario
Испански (Боливия): Lechuza de campanario
Испански (Чили): Лечуза
Испански (Колумбия): Lechuza Común
Испански (Коста Рика): Lechuza ratonera
Испански (Куба): Лечуза
Испански (Доминиканска република): Лечуза Бланка
Испански (Испания): Lechuza Común
Испански (Хондурас): Лечуза
Испански (Мексико): Lechuza de campanario
Испански (Панама): Lechuza Común
Испански (Перу): Лечуза де Кампанарио
Испански (Пуерто Рико): Лечуза
Испански (Парагвай): Lechuza de campanario
Испански (Уругвай): Лечуза де Кампанарио
Испански (Венецуела): Лечуза де Кампанарио
Естонски: Loorkakk
Баскский: Hontza zuria
персидский: جغد انبار
Фински: Tornipöllö
Фарерски: Хяртаугла
Французски: Effraie des clochers
Фризский: goudûle
Ирландски: Scréachóg Reilige
Гаелски (шотландски): Cailleach-Oidhche Gheal
галисийски: Curuxa
Гуарани: Суинда
Менски: Screeaghag Oie
Хаитянски креолски френски: Фриз
Иврит: תנשמת
хинди: Чаву куруви
Хорватски: Кукувия
Венгерский: Gyöngybagoly
Индонезийски: Бурунг Серак Джава, Серак Джава
Исландский: Турнугла
Италиански: Бухал сова
Японски: мъже-фукурō
японски: メ ン フ ク ロ ウ
Японски (канджи): 面 梟
грузинский: ბუხრინწა
Корниш: Ula gwyn
Квангали: Suunsu
научен: Strix alba, Tyto alba, Tyto alba alba
Люксембургский: Schleiereil, Tuermeil
Литовский: Liepsnotoji peleda, Liepsnotoji peleda
Латишский: Plīvurpūce
Мадагаскарски: Тарарака
Македонски: Кукавия
малаялам: വെള്ളി മൂങ്ങ
Молдовски: Strigă
малайский: Burung Jampok Kubur, Burung Jampuk Putih, Burung Pungguk Jelapang
Малтийски: Барбаган
непали: गोठे लाटोकोसेरो
Голландски: Керкуил
Норвежки: Tårnugle
Сото, Северна: Leribisi
Полски: plomykówka, płomykówka
Пиниин: cāng-xiāo
Португальский: coruja-da-igreja / coruja-das-torres
португалски (Бразилия): Coruja-da-igreja
Португалски (Португалия): Коруджа-дас-Торес
Реторомански: Tschuette velada
Румынски: Strigă
Руски: Чипуха, Сипуха
Словашки: пламиенка дриемава
Словенски: пегаста сова
Шона: Зизи
Албански: Kukuvajka mjekëroshe
Сербски: kukuvija обична
Сесото: Sephooko
Шведски: Tornuggla
Суахили: Бунди Бабаватото
тамильский: Koogai Andhai
тайски: นก แสก
Тайландски (транслитерация): nók sàeek
туркменский: peçeli baykuş
Сетсвана: Лерубиза
Турецкий: Печели Байкуш
Цонга: Xinkhovha
Украински: Сипуха
Вьетнамский: Chim Cú lợn, Chim Cú lợn lưng xám, Cú lợn lưng xám
Коса: Исихова
Китайски: 仓 鸮
Традиционен китайски): 倉 鴞
зулу (зулусском): isiKhova

С 24 юни 2003 г. Avibase посетили 320 362 507 раз. © Денис Лепаж | Политика за конфиденциалност Превод на тези страници на руски език изпълнила Виктория Маслакова


Tyto alba

(Tytonidae Ϯ Обикновена плевня сова T. alba) Гр. Τυτω въпреки това, τυτους усърден бухал, нощна кукумявка Обикновената кукумявка е най-широко разпространената бухал в света, въпреки че неотдавнашната работа предполага, че някои от нейните подвидове, например в Америка и Австралия, трябва да бъдат издигнати до специфичен статус "1. Strix, 2. Tyto B. (Strix Savigny). " (Билбърг 1828) "Тито Билбърг, Син. Фавн. Scand., 1, пт. 2, 1828, табл. А. Тип, по монотип, Strix flammea аукцион. = Strix alba Скополи. "(Питърс 1940, IV, 77).
Синон. Aluco, Dactylostrix, Eustrinx, Flammea, Glaucostrix, Glaux, Glyphidiura, Heliodilus, Hybris, Megastrix, Nyctimene, Scelostrix, Stridula, Strigymnhemipus, Strix.
● (син. Strix Ϯ Кафява дървена сова S. leptogrammica) "Род Тито Хайне [Мирта (!) Bp. 1854] "(Heine 1890). Име на заместител на пуриста.

L. албус бяло, мъртво бяло (вж. кандидос блестящо бяло) (виж също албус).
● "76. ARDEA .. Alba. 17. A. capite lævi, corpore albo, rostrum rubro. Ardea tota alba, разбирай lævi. Fn. свец. 132. Ardea alba major. Ще. орн. 205. T. 43. Радж. ср. 99. н. 4. Местообитание в Европа. "(Линей 1758) (Ардея).
● ex "Cacatua" от Brisson 1760 и "Kakatoës des Moluques" от d’Aubenton 1765-1781, pl. 263 (Какаду).
● бивш „Бял ножник“ от Latham 1785 и „Vaginalis“ или „Chionis“ от Forster 1788 (Хионис).
● ex "Fedoa canadensis, rostro reccurvo" на Едуардс 1750 г. и "Limosa candida" на Брисън 1760 г. (? Syn Limosa haemastica).
● "99. MOTACILLA .. Alba. 12. M. pectore nigro, rectricibus duabus lateralibus dimidiato наклонен албис. Motacilla pectore nigro. Fn. свец. 214. Мотацила. Gesn. ср. 618. Aldr. орн. L. 17. ° С. 23. Звънец ср. 88. 6. Ще. орн. 171. T. 42. Радж. ср. 75. н. 1. Alb. ср. 1. стр. 49. T. 49. Фриш. ср. . T. 23. е. 4. Олин. ср. 43. Местообитание в Европа. "(Линей 1758) (Мотацила).
● бивш „Spatule blanche de L’Île de Luçon“ на Sonnerat 1776. „Г-н Ogilvie Grant се аргументира за приемането на името на Скополи на P. alba, основана върху чинията на Sonnerat. Въпреки че се твърди, че птицата е дошла от Лузон, добре е известно, че много от видовете Sonnerat са получени в Африка и са посочени по погрешка като от Филипините. Че това е случаят с настоящия вид, едва ли допуска съмнение "(Sharpe 1898) (Плателея).
● ex "Guira Panga" или "Cotinga Blanc" от de Buffon 1770-1783 (Прокнии).
● бивш "Белогръд буревестник" от Latham 1785 (Птеродрома).
● ex "Mouette cendrée tachetée" (= ☼) от d’Aubenton 1765-1781, pl. 387 (син. Скара тридактила).
● по-рано „Gobe-mouche blanc huppé du Cap de Bonne Espérance“ от d’Aubenton 1765-1781, pl. 234, фиг. 2 (син. Рай с терпсифон).
● ex "Curiçaca" от Marcgrave 1648 и "Courlis à col blanc de Cayenne" от d’Aubenton 1765-1781, pl. 976 (син. Theristicus caudatus).
● ex "Aluco minor" от Aldrovandus 1603, "Обикновена плевня-сова", "Бяла сова" или "Църковна сова" от Рей 1676 г. и "Обикновена плевня-сова" или "Бяла сова" от Албин 1731 г. (Тито).


Apie knygas

Leidykla „Tyto alba“ dalijasi knygų naujienomis, kurios tiktų Velykų savaitgaliui. Skaitykite daugiau.

Skaitytojų mylima istorinių romanų autorė Gina Viliūnė pristato antrąją knygą vaikams „Kur dingo gandras Grantas?“. Šį kartą G.Viliūnė kviečia į Ventės rago ornitologinę stotį, kur prieš išskrisdami žiemoti į šiltuosius kraštus renkasi paukščiai. Skaitykite daugiau.

Lucinda Riley Lietuvos skaitytojams geriausiai pažįstama kaip „Septynių seserų“ ciklo autorė - vasarą pasirodys septintoji šio ciklo knyga. O ką tik lietuviškai išleistas „Meilės laiškas“, kurį pati rašytoja apibūdina kaip romaną, turintį trilerio elementų. Skaitykite daugiau ...

Straipsniai, interviu su autoriais, knygų ištraukos ir apžvalgos, vaizdo ir garso įrašai.


Tyto alba - Бухал сова

Отряд:
Strigiformes
Семейство:
Tytonidae
Род:
Тито

Научен:
Tyto alba

цитиране:
(Скополи, 1769)

Справка:
SmellIHist.-Nat. стр.21

Протоним:
Strix alba

Идентификатор на Avibase:
9212B358176CE765

Таксономичен сериен номер:
TSN: 177851

  • Tyto alba alba: Запад и Европа с Канарски острови и Северна Африка
  • Tyto alba guttata: Централна Европа на изток до европейски СССР и ne Гърция
  • Tyto alba ernesti: Корсика и Сардиния
  • Tyto alba erlangeri: Крит и Кипър за превключване на Иран, Негипет и Арабски полуостров
  • Tyto alba [афинис или хиперметра]: Субсахарска Африка, Занзибар, Пемба, Мадагаскар, Коморски острови
  • Tyto alba schmitzi: Madeira and Porto Santo I.
  • Tyto alba gracilirostris: E Canary Islands (Fuerteventura, Lanzarote and Alegranza)
  • Tyto alba poensis: Bioko (Gulf of Guinea)
  • Tyto alba stertens: Indian subcontinent to n Sri Lanka, sw China and s Thailand
  • Tyto alba thomensis: São Tomé (Gulf of Guinea)
  • Tyto alba furcata: Cuba, Cayman Islands and Jamaica
  • Tyto alba [pratincola or lucayana]: S Canada to n Mexico, Bermuda, Bahamas and Hispaniola
  • Tyto alba [guatemalae or subandeana]: W Guatemala to Panama, Pearl Islands and Colombia
  • Tyto alba bondi: Bay Islands off n Honduras (Roatán and Guanaja)
  • Tyto alba hellmayri: Guianas to n Brazil, Margarita I., Trinidad and Tobago
  • Tyto alba niveicauda: Isle of Pines (off Cuba)
  • Tyto alba contempta: W Colombia to Venezuela, Ecuador and Peru
  • Tyto alba [tuidara or zottae]: Brazil s of the Amazon to Tierra del Fuego and Falkland Is.
  • Tyto alba bargei: Curaçao
  • Tyto alba punctatissima: Galapagos Islands
  • Показать больше.

Источники, признающие этот таксон

Avibase taxonomic concepts (current):
Barn Owl [excl. insularis] ( Tyto alba [excl. insularis group] )
Avibase taxonomic concepts v. 01 (August 2013):
Barn Owl ( Tyto alba [excl. insularis group] )
Avibase taxonomic concepts v. 02 (May 2014):
Barn Owl (excl. insularis) ( Tyto alba [excl. insularis group] )
Avibase taxonomic concepts v. 03 (March 2015):
Barn Owl (excl. insularis) ( Tyto alba [excl. insularis group] )
Avibase taxonomic concepts v. 04 (Aug 2016):
Barn Owl (excl. insularis) ( Tyto alba [excl. insularis group] )
Avibase taxonomic concepts v. 05 (Jan 2017):
Barn Owl (excl. insularis) ( Tyto alba [excl. insularis group] )
Avibase taxonomic concepts v. 06 (Feb 2018):
Barn Owl [excl. insularis] ( Tyto alba [excl. insularis group] )
Avibase taxonomic concepts v. 07 (Feb 2020):
Barn Owl [excl. insularis] ( Tyto alba [excl. insularis group] )
Avibase taxonomic concepts v. 08 (Feb 2021):
Barn Owl [excl. insularis] ( Tyto alba [excl. insularis group] )
British Ornithologists' Union Checklist (7th edition):
Barn Owl ( Tyto alba )
British Ornithologists' Union Checklist (7th edition, incl. Jan 2009 suppl.):
Barn Owl ( Tyto alba )

Таксономический статус:

Статус вида: species (alt)

Добавить в список воспроизведения:

Вы должны войти в систему , чтобы просмотреть информацию о визировании. Чтобы зарегистрироваться на myAvibase нажмите здесь .

Highlight taxa in a checklist (shown in red )

Бурский: Nonnetjie-uil
Арабский: الهامة
Asturian: Curuxa
Белорусский: Сіпуха
Болгарский: Забулена сова
бенгальский: লক্ষ্মী প্যাঁচা
Бретонский: Ar gaouenn wenn
Каталанский: Òliba
Catalan (Balears): Òliba
Créole (French): chawan
Чешский: Sova pálená
Уэльский: Tylluan Wen
датский: Slørugle
Немецкий: Schleiereule
Греческий: Τυτώ
Greek (Cypriot): Ανθρωποπούλλι
Английский: Barn Owl, Barn Owl (excl. insularis), Barn Owl [excl. insularis], Western Barn Owl
Эсперанто: turstrigo
Испанский: Lechuza, Lechuza Común, Lechuza de Campanario, luchuza de campanario
Spanish (Argentine): Lechuza de campanario
Spanish (Bolivia): Lechuza de campanario
Spanish (Chile): Lechuza
Spanish (Colombia): Lechuza Común
Spanish (Costa Rica): Lechuza ratonera
Spanish (Cuba): Lechuza
Spanish (Dominican Rep.): Lechuza Blanca
Spanish (Honduras): Lechuza
Spanish (Mexico): luchuza de campanario
Spanish (Peru): Lechuza de Campanario
Spanish (Paraguay): Lechuza de campanario
Spanish (Uruguay): Lechuza de Campanario
Spanish (Venezuela): Lechuza de Campanario
Эстонский: loorkakk
Баскский: Hontza zuria
персидский: جغد انبار
Финский: tornipöllö
Фарерский: hjartaugla
Французский: Effraie des clochers, Effraie des clochers (excl. insularis), Effraie des clochers [excl. insularis group]
Фризский: goudûle
Ирландский: Scréachóg Reilige
Гаэльский (шотландский): Cailleach-Oidhche Gheal
галисийский: Curuxa
Гуарани: Suinda
Мэнский: Screeaghag Oie
Haitian Creole French: Frize
Иврит: תנשמת
хинди: Chavu kuruvi
Хорватский: Kukuvija
Венгерский: Gyöngybagoly
Индонезийский: Burung Serak Jawa, Serak Jawa
Исландский: Turnugla
Итальянский: Barbagianni, Barbagianni comune
Японский: men-fukurō, menfukurou
японский: メンフクロウ
Japanese (Kanji): 面梟
грузинский: ბუხრინწა
Cornish: Ula gwyn
Kwangali: Suunsu
научный: Strix alba, Tyto alba, Tyto alba [excl. insularis group], Tyto alba [excluding insularis group], Tyto alba alba
Люксембургский: Tuermeil
Литовский: Liepsnotoji peleda
Латышский: Plîvurpûce
Malagasy: Tararaka
Македонский: Кукавија
малаялам: വെള്ളി മൂങ്ങ
малайский: Burung Jampok Kubur, Burung Jampuk Putih, Burung Pungguk Jelapang
Мальтийский: Barbaġann
непали: गोठे लाटोकोसेरो
Голландский: Kerkuil
Норвежский: Tårnugle
Sotho, Northern: Leribisi
Польский: plomykówka, płomykówka (zwyczajna), plomykówka zwyczajna
Pinyin: cāng-xiāo
Португальский: coruja-da-igreja, Coruja-da-igreja / Coruja-das-torres
португальском (Бразилия): coruja-da-igreja
Romansh: Tschuetta velada
Румынский: Striga
Русский: Сипуха
Словакский: plamienka driemavá
Словенский: Pegasta sova
Shona: Zizi
Албанский: Kukuvajka mjekëroshe
Сербский: kukuvija obična
Сесото: Sephooko
Шведский: Tornuggla
Суахили: Bundi Babawatoto
тамильский: Koogai Andhai
тайский: นกแสก
Thai (Transliteration): nók sàeek
туркменский: peçeli baykuş
Setswana: Lerubise
Турецкий: Peçeli Baykuş
Tsonga: Xinkhovha
Украинский: Сипуха
Вьетнамский: Chim Cú lợn, Chim Cú lợn lưng xám, Cú lợn lưng xám
Коса: Isikhova
Китайский: 仓鸮
Chinese (Traditional): 倉鴞
зулу (зулусском): isiKhova

С 24 июня 2003 года Avibase посетили 320 362 511 раз. © Denis Lepage | Политика конфиденциальности Перевод этой страницы на русский язык выполнила Виктория Маслакова


Video: Western Barn Owl Tyto alba Spurn 22-09-18


Предишна Статия

Информация за Gasteria: Съвети за отглеждане на сукуленти на Gasteria

Следваща Статия

Производство на мед