Dromaius novaehollandiae - ему


ИПС


Забележка 1

НАУЧНА КЛАСИФИКАЦИЯ

царство

:

Анималия

Филм

:

Хордата

Подфилум

:

Гръбначни

Клас

:

Авес

Поръчка

:

Struthioniformes

Семейство

:

Dromaiidae

Мил

:

Дромай

Видове

:

Dromaius novaehollandiae

Често срещано име

: ему

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

  • Височина от горната част на главата: 1,5 - 1,9 m
  • Височина отзад: 1,0 - 1,3 mТегло: 50 - 55 кг
  • Продължителност на живота: 6 години
  • Полова зрялост:2 години
  • Продължителност на живота: 5-10 години в дивата природа

ХАБИТАТ И ГЕОГРАФСКО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ

Ему, научно име Dromaius novaehollandiae на семействотоDromaiidae, е птица, която живее в Австралия в различни видове местообитания, вариращи от гористи райони, до равнини, от крайбрежни райони до по-вътрешни райони. Единствените райони, където не се среща, са тропическите гори, крайният север и всички гъсто населени райони. Възможно е да го намерите и на ръба на пустинята, но само след периода на дъждовете.

ФИЗИЧНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ

Ему е голяма птица, отстъпваща само на щрауса и подобно на него е загубил способността да лети, но е развил тази на бягане благодарение на особено дългите и мощни крайници, които завършват с три пръста, по-скоро като нокти, които му позволяват да има отличен подвиг в земята и които се превръщат, в случай на нужда, в нападателно оръжие. Ако е застрашен, той може да достигне скорост от 50 км / ч.


Бележка 2

Налице е сексуален диморфизъм, тъй като мъжкият е с около 10% по-малък от женския.

Особеност на емуто е, че кожата е със син цвят.

Той има малки, заострени крила, дълги около 20 см, които са загубили способността да летят и просто висят отстрани. Перата имат особеността, уникална сред птиците, да имат двойни рахи, всъщност от каламуса (който е частта, фиксирана в кожата) се развива вторично перо със същата дължина като основното. Тази особеност означава, че оперението му е особено остро и по протежение на врата и на гърба има дълга раздяла, създаваща усещането, че емуто се е "сресал с раздялата в средата". Оперението е тъмно на цвят, когато е младо, което постепенно изсветлява с възрастта поради слънцето.

ХАРАКТЕР, ПОВЕДЕНИЕ И СОЦИАЛЕН ЖИВОТ

Ему е социална птица, която може да се намери по двойки, в малки групи или големи групи дори от стотици индивиди.

Това е фундаментално срамежливо, но много любопитно животно, което се премества от една област в друга, следвайки дъждовете и поради тази причина се определя като прелетна птица.

Тя не е териториална птица в смисъл, че освен през репродуктивния период, тя няма териториални претенции, тъй като непрекъснато се движи в търсене на вода и храна, която натрупва, за да образува мастни запаси за трудни периоди, през които може да загуби и своите половината от теглото (виж параграф "Размножаване и растеж на млади").

ХРАНИТЕЛНИ НАВИЦИ

Не е особено изискано животно в храненето, тъй като се адаптира към наличността на храна: ако сезонът е добър, той предпочита да се храни с цветни семена или нежни издънки, както и с малки гръбначни и насекоми; ако сезонът не е благоприятен, тогава той се храни с каквото намери, трева или листа, дори сухи и кожести.

За да търси храна, той върви много бавно, като премества главата си на нивото на земята и разкъсва растителността с клюн и след това храната се поглъща с удар назад с главата.

РАЗМНОЖЕНИЕ И РАСТЕЖ НА МАЛКИЯ ИПС

Мъжкото ему в контекста на размножаването, за разлика от повечето животински видове, поема ключова роля, всъщност той е този, който се грижи както за acova, така и за последващия растеж на пилетата, докато достигнат зряла възраст.


Забележка 3

Когато настъпи брачният сезон (през месец декември, тоест през австралийския летен период), женската издава звуци, подобни на удари на барабани, за да привлече вниманието на мъжкия. В този момент мъжкият започва да изгражда гнездото с билки, клони, кора и каквото намери. След като приключи, мъжкият чака женска да мине, за да се чифтоса.

Малко преди истинското чифтосване, мъжкият и женският стоят един до друг, размахват глави и държат огънати вратове, докато женската седне да бъде монтирана.

От този момент и за около пет месеца двойката използва една и съща територия, докато женската снася яйцата (от 7 до 11 яйца между април и юни). Те са по-конкретни с това, че са с много интензивен зелен цвят в момента, в който са положени, и стават, когато ембрионът узрее, в черен цвят.

Други жени могат да снасят яйца в едно и също гнездо, като винаги мъжът оставя да се излюпи и в крайна сметка можете да имате гнездо с до 15-25 яйца.

Женската след снасянето си отива и оставя на мъжкия задачата за излюпване и последващия растеж на пилетата. През целия период на яйцето, мъжкият остава без да пие, без да яде, без да дефекира и рядко напуска гнездото; той често издава силни викове, за да защити територията си и да обезсърчи всякакви натрапници.

След около два месеца яйцата се излюпват и когато малките се раждат, те са добре оформени, тежат около половин килограм и след няколко часа вече могат да ходят.

Те имат оперение с кафяви и кремави ивици по дължината на тялото, което остава такова около три месеца и това позволява пилетата да бъдат до голяма степен замаскирани за хищници.

Мъжкият също може да се съгласи да отглежда пилета от други носилки, стига те да не са по-големи от неговото.

По време на растежа на малките, мъжките са много агресивни и не позволяват на никого да се приближи.

Обикновено пилетата остават с мъжките около пет месеца, ако условията за храна и вода са оптимални, в противен случай те могат да останат до една година. След този период пилетата са напълно независими и на 2-годишна възраст вече са в състояние да се размножават.

СЪСТОЯНИЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО

Ему е класифициран в Червения списък на IUNC 2009,2 сред животните с нисък риск от изчезване НАЙ-МАЛКОТО СЪОБЩЕНИЕ (LC), поради факта, че живее в толкова голям обхват, т.е. в почти целия Австралийски континент, че населението му се счита за стабилно.

СОЦИАЛНО, ИКОНОМИЧЕСКО И ЕКОСИСТЕМНО ЗНАЧЕНИЕ

В началото на века емуто не се радваше на голяма слава, но не беше харесвано от местното население, тъй като те бяха големи поглъщачи на зърно и култури като цяло. Всъщност през 1932 г. е имало така наречената „война на ему“, само за да се опита да „изкорени“ онова, което тогава се е смятало за чума. С течение на времето е създадена мрежа с дължина стотици километри, за да се опита да ги задържи, отделяйки емуто от обработваните площи в Югозападна Австралия.

Те са много полезни птици за поддържане на популацията на скакалци и гъсеници.

В Австралия има многобройни разплоди на тези птици, тъй като те извличат както месото, така и кожата. Маслото от ему също се използва във фармацевтичната и козметичната индустрия, докато яйцата имат пазар на мебели, тъй като са боядисани или обработени по друг начин по различни начини.

Любопитство "

Ему, заедно с кенгуруто, присъства в герба на Австралия, тъй като и двете се считат за символ на националната фауна. Отвъд тези две животни има щит, където са изобразени емблемите на шестте австралийски щата, всички заобиколени от клон от златна мимоза, която е националната флорална емблема. Тази емблема е предоставена на Австралия от Джордж V.

Видовете Dromaius novaehollandiae е единственият оцелял вид от рода Дромай.

Забележка

  1. изображение без авторски права, с любезното съдействие на Sengkang:
  2. изображение без авторски права, с любезното съдействие на Papphase;
  3. изображение без авторски права, с любезното съдействие на Darkros.

Видео: Samvel Yervinyan - Yemu. SEVDA


Предишна Статия

Подрязване на храст от пеперуди - Как да подрязваме храст от пеперуди

Следваща Статия

Езда на оранжерия от мравки: Как да контролираме мравките в оранжерия